Zuid-Europa - PORTUGAL: Colheita Port
Rood
,
EERST EEN STUKJE GESCHIEDENIS Andresen: dat klinkt nou niet bepaald Portugees, eerder Deens. Maar deze port komt toch echt uit de Douro in Portugal. Al sinds 1845. Hoe zit dat dan? Welnu, het is net een spannend jongensboek. De Deense Jann Hinrich Andresen is de grondlegger van Andresen. Op zijn veertiende zeilt hij als jongste lid van de bemanning mee naar Porto. Daar aangekomen ziet hij zijn kans schoon als het schip ligt aangemeerd: hij nodigt de lokale bevolking uit aan boord om een ijsbeervel te bekijken tegen betaling. Als de kapitein terugkeert en dit ontdekt, wordt hij razend. Jann Hinrich rent snel weg en de kapitein achtervolgt hem door de straten van Porto. Uiteindelijk weet hij zich te verstoppen, maar het schip zeilt weg zonder hem en hij blijft alleen achter in Porto. Jann Hinrich bouwt snel een bestaan op in Porto en richt vijf jaar later, in 1845, het Port-huis J.H. Andresen op in Vila Nova de Gaia tegenover Porto. Dat hij commercieel inzicht heeft wordt snel duidelijk, want de zaken gaan enorm goed en in 1890 is hij een van de rijkste bewoners van Portugal. In 1942 verkoopt Andresen zijn bedrijf aan Albino Pereira Dos Santos, die ook goed thuis is in de Porthandel. Hij is bovendien betrokken bij de totstandkoming van een aantal belangrijke basisregels die vandaag nog steeds gelden voor het maken van Port. Na Dos Santos’ overlijden in 1962, volgt zijn zoon Mário Ruy Flores Dos Santos hem op en tegenwoordig zijn het de kinderen van Mário die het wijnhuis leiden: Manuela en Carlos Flores dos Santos. Andresen is een van de zeer weinige Portugese Porthuizen die nog volledig in familie-eigendom is. Andresen maakt uitstekende Port in alle soorten: van Ruby, Tawny, White en LBV tot 10 & 20 Years Old, Colheita en Vintage Port. Het wijnhuis is vooral specialist in Tawny Port, zoals Colheita. COLHEITA 2009 Andresen staat bekend om de goede kwaliteit die ze bieden tegen een aantrekkelijke prijs. De Colheita 2009 wordt gemaakt van de druivensoorten Bastardo, Tinta Barroca, Tinta Roriz en Touriga Franca, afkomstig van wijngaarden in de Douro, uit de sub-regio Cima Corgo en Douro Superior. De druiven worden zachtjes gekneusd met de voeten in de daarvoor bestemde bakken, "lagares" genaamd. De druiven worden niet ontsteeld en krijgen een inweking van een dag in RVS vaten voordat de vergisting begint. Deze vergisting duurt twee dagen en wordt halverwege gestopt door de toevoeging van wijnalcohol. De wijn rijpt tot de botteling in oude, houten vaten met een inhoud van 600 liter. Het hout geeft geen smaak meer af, maar zorgt wel voor een natuurlijke rijping. De wijn wordt gemaakt in Quinta das Aranhas in de Douro en daarna opgeslagen in Vila Nova de Gaia, de wijk aan de overkant van Porto. Deze Colheita is bleekrood met een amberbruine gloed. Geur: gedroogd fruit (pruimen en kersen), gebrande noten (amandelen) en specerijen (zoethout en kaneel). Smaak: complexe gelaagde wijn met het karakter van één oogstjaar. 19,5% alc. Vooral lekker als dessertwijn, bijvoorbeeld bij Crème Brûlée. Serveertemperatuur: 12 °C.

Prijs per fles: € 22.95



koop flessen