Rhône: Châteauneuf-du-Pape
Rood
Rhône, Frankrijk
Châteauneuf-du-Pape is de beroemdste wijn van de Côtes du Rhône. De wijngaarden die rond het gelijknamige plaatsje (ten Noorden van Avignon) liggen, kenmerken zich vooral door de grote kiezels waar de grond mee bedekt is (in de prehistorie aangevoerd door de Rhône). Deze stenen verzamelen overdag veel zonnewarmte die ze ’s nachts weer uitstralen tegen de wijnstokken. Sinds Baptiste Grangeon zo’n zes jaar geleden het domein feitelijk overnam van zijn vader Alain, is er heel wat gebeurd: Domaine de Cristia is een “rising star” van de Châteauneuf-du-Pape. Ook zijn Côtes-du-Rhône Villages en de door hem gemaakte Vacqueyras van Domaine de la Brunely zijn briljant. “Wijngoeroe” Robert Parker spreekt inmiddels ook al over de « potential new superstar from Châteauneuf-du-Pape ». De Châteauneuf-du-Pape 2004 is gemaakt van 80% Grenache, 15% Syrah en 5% Mourvèdre (de laatste twee rijpten 18 maanden in eikenhouten vaten). De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud. Bij Robert Parker scoort de Châteauneuf-du-Pape 2004 van Domaine de Cristia 90-92/100. Niet verwonderlijk voor deze schitterende wijn met complexe aroma’s van bloemen, peper, frambozen, kersen en gekookte pruimen. Een volle wijn met stevige (niet agressieve) tannines, veel frisheid, kruidig en vol, een prachtige concentratie en een krachtige aardse, maar tegelijkertijd elegante afdronk. Hoe perfect kan een wijn zijn ! Overigens is het opvallend dat de wijn ondanks het hoge alcoholpercentage van 15% (hete zomer!) toch voldoende zuur heeft. Decanteer hem als je de wijn nu wil drinken. Na 6 à 8 jaar is de wijn waarschijnlijk op zijn best. Kan nog minstens 12 jaar worden bewaard. Serveertemperatuur: 16°-18°. Smaakt voortreffelijk bij o.a. wild, lamsvlees, een “daube provençale” en sterke kazen.

Prijs per fles: € 19.50



koop flessen